beylikdüzü escort bayanlar beylikdüzü escort beylikdüzü escort escort beylikdüzü beylikdüzü escort
Bugun...



Bakan Kurum: 'Sıfır Atık Projesiyle yıllık 20 milyar lira tasarruf öngörüyoruz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Sıfır Atık Projesi kapsamında yıllık 20 milyar lira tasarruf, 100 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlamayı öngörüyoruz." dedi.

facebook-paylas
Tarih: 11-06-2019 09:45

Bakan Kurum: 'Sıfır Atık Projesiyle yıllık 20 milyar lira tasarruf öngörüyoruz'

Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine  Erdoğan'ın himayesinde başlatılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yürütülen,  DenizTemiz Derneği (TURMEPA) iş birliğiyle hayata geçirilen "Sıfır Atık Mavi  Projesi"nin, Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen  tanıtım toplantısına katıldı.

Burada konuşan Kurum, denizleri ve su kaynaklarını korumak için "Sıfır  Atık Mavi Projesi" adıyla yeni bir seferberliği, bakanlıklar, dernekler ve  öğrencilerle başlatmanın mutluluğu içerisinde olduğunu söyledi.

Çalışmayı, Türkiye'nin 81 ilindeki tüm kıyı şeritlerinde, göl ve nehir  kenarlarında atıkların toplanmasını kapsayacak şekilde yürüteceklerini belirten  Kurum, yeri geldiğinde ülkenin güzelliklerine şahit olmak için gelen  misafirlerle, yeri geldiğinde tatil ya da piknik yapan vatandaşlarla, yeri  geldiğinde kampçılarla ve geleceğin teminatı öğrencilerle birbirinden güzel ve  eğlenceli yüzlerce çevre aktivitesini yapacaklarını ifade etti.

Emine Erdoğan'dan önemli açıklamalar

 

Bu seferberlikle 12 ay boyunca denizleri ve suları atıklardan hep  birlikte kurtarmış olacaklarını kaydeden Kurum, bugün "Vira bismillah" diyerek  temizliğe dünyanın incisi, İstanbul Boğazı'ndan başladıklarını aktardı.

Murat Kurum, çevre sorunlarının bugün dünyanın en önemli gündem  maddeleri arasında yer aldığına dikkati çekerek, dünyanın küresel ısınma  gerçeğiyle karşı karşıya kaldığını ve devletlerin adeta teyakkuz halinde olduğunu  dile getirdi.

Denizlerde ve okyanuslarda biriken çöpler, küresel iklim değişikliği,  tükenmekte olan türler, hava ve çevre kirliliği konularında önlem almak için  ulusal ve uluslararası boyutta birçok çalışma yürütüldüğüne işaret eden Kurum,  "Biz de denizlerimizi kirleten faktörleri belirlemenin, kirliliği engellemenin ve  projelerimizi hayata geçirmenin ülke olarak gayreti içerisindeyiz. Millet olarak,  medeniyet tasavvurumuzdan kaynaklanan çok temel bir inancımız var. Irmak  kenarında olsak bile, abdest alırken israftan kaçınmamızı emreden bir inanca  sahibiz. Yani bizler, tabiatımızı, çevremizi bir tüketim nesnesi olarak değil,  içerisinde her türlü nimetin bolca sunulduğu eşsiz bir emanet görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"18 BİN 750 KAMU KURUM VE KURULUŞUNDA UYGULAMAYA GEÇİLDİ"

Murat Kurum, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi  Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan proje kapsamında bugüne dek 18 bin 750  kamu kurum ve kuruluşunda uygulamaya geçildiğini dile getirerek, "Dönüşebilecek  atıklarımızı ayrıştırıyoruz ve bunları geri dönüşümde kullanıyoruz. Yine organik  atıklarımızı da kompost tesislerinde geri dönüşüme tabii tutmak suretiyle, peyzaj  alanlarımızda, millet bahçelerimizde, parklarımızda bitkilerimizin  yetiştirilmesinde kullanmaya gayret gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

Projenin devamlılığı açısından Sıfır Atık Yönetmeliği hazırladıklarını  anımsatan Kurum, yönetmelik çerçevesinde 2023 yılına gelindiğinde ilçelere ve  şehirlere çöp kamyonunun girmediği, çevrenin ve doğanın korunduğu bir sürece hep  birlikte ulaşmak istediklerini anlattı.

"Sıfır Atık Mavi Projesi"yle, çevreyi koruma konusunda duyarlılık  oluşturduklarını ve yarınlara temiz bir Türkiye bırakmak için kaynakları daha  verimli kullanmaya gayret gösterdiklerini vurgulayan Kurum, sıfır atık sistemine  geçildiğinde, 2023 yılında, ham maddelerin de yurt dışından ithal edilmeyeceğini,  böylelikle hem cari açığa katkıda bulunacaklarını hem de ham maddelerin  Türkiye'de üretilmesini sağlayacaklarını aktardı.

"100 BİN KİŞİYE DE DOĞRUDAN İSTİHDAM SAĞLAMAYI ÖNGÖRÜYORUZ"

Murat Kurum, "Sıfır Atık Projesi" kapsamında yıllık 20 milyar lira  tasarruf öngördüklerini belirterek, "100 bin kişiye de doğrudan istihdam  sağlamayı öngörüyoruz." dedi.

"Deniz Çöpleri Eylem Planlarının Hazırlanmasına İlişkin Genelge"yi de  bugün yayımladıklarını açıklayan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu genelge kapsamında da 81 ilimizde ve denize kıyısı olan özellikle  28 ilimizde valilerimizin sorumluluğunda hazırlanacak ve deniz çöpleriyle  mücadeleye yönelik uygulamayı böylece başlatmış olacağız. Plastik poşetlerin  ücretlendirilmesi, Sıfır Atık Projesi kapsamındadır. Depozito uygulaması, ki  yakında uygulamaya geçeceğiz, yine Sıfır Atık Projesi kapsamındadır. Güneyde ve  yine aynı şekilde denize kıyısı olan tüm illerimizde, teknelerimize, yatlarımıza  atıklarının düzenli bırakılıp bırakılmadığının tespiti amacıyla Mavi Kart  uygulamamız var. Bu uygulama kapsamında da tüm teknelerimizin düzenli olarak  takiplerini yapıyoruz.

Diğer önemli projemiz mavi bayraklı plaj sayımız. Şu an itibarıyla 459  mavi bayraklı plajımız var. Bu plajlarımız sayı itibarıyla baktığınızda dünyada  3. sıradayız. Bu plaj sayılarını arttırarak 2023 yılına geldiğimizde mavi bayrak  sıralamasında da dünyada birinci olmayı hedefliyoruz. 2023 yılına kadar 785 bin  kilometrekarenin yüzde 17'sini korunan alan ilan edeceğiz. Bu sayede iklim  değişikliğinin etkilerini en aza indirecek o yatay koridorları hem millet  bahçeleriyle hem korunan alanların sayısını arttırmakla birlikte sağlamış  olacağız. Hem ekosistemimizi hem biyolojik çeşitliliği koruyarak gelecek  nesillere de aktarmış olacağız."

Programa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da  katıldı.

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu'nun da selamlama  konuşması yaptığı programda, serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika  Ercüment denizin altından görüntülere yer verdiği videoyu izlenime sundu.

Bakan Kurum, program sonunda "Sıfır Atık Mavi Sözü"nü imzaladı.
 




Bu haber 243 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Terörsüz Türkiye Hedefi Doğrultusu Yürütülen Süreci Doğru Buluyor musunuz?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI