|
Tweet |
Elektronik ticaret alanındaki girişimlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Geleneksel tüketim alışkanlıklarının birer birer internete taşındığı günümüzde et de online ticaretin bir parçası oluyor. Büyük market zincirleri yanında sadece bu alana odaklı girişimler de çıkıyor. Beeves Burger&Steak zincirinin kurduğu ‘etineniyisi.com’ online et satıyor. Sadece et üzerine faaliyet gösteren site, şu anda İstanbul, İzmir ve Kocaeli’de faaliyet gösteriyor. Ancak daha fazla şehre yayılması için planlar yapılıyor.
Yeni illere açılacak
Beeves Burger&Steak’ın kurucusu Sidar Budak, makine mühendisliği eğitimi almasına karşın hayvancılık ve restoran alanında büyümeyi seçmiş bir isim. 40 yıllık hayvancılık geçmişi olan bir aileden geldiklerini anlatan Budak, Amerika’da yaşarken et ve restoran konusunu çok araştırdığını, Güney Amerika’ya giderek çiftliklerde çalışıp bu işin püf noktalarını öğrendiğini söylüyor. Budak, Türkiye’ye dönünce kendi steak restoranını açtığını ve küçük boyutlu başladığını işini kısa sürede 18 zincirlik burger ve steakhouse zincirine dönüştürdüğünü dile getiriyor.
Her alanında var
Budak, her alanında yer aldıkları etin internet üzerinden satışına da dokuz ay önce girmiş. Budak, “Etineniyisi.com’u kurarak insanları kaliteli etle tanıştırmak istedik. Herkes internetten et ve türevlerini almak zor diye düşünüyordu. Güzel paketlerde çiğ et ve şarküteri ürünleri satıyoruz. Hazır hamburger, köfte, sucuk, kıyma. Hepsi katkısız, organik. Ayrıca bebekler için özel et hazırlıyoruz. İnsanları internetten et almaya alıştırdık. Güveni kazandıktan sonra da hızla işlerimizi büyütüyoruz. Kısa sürede gönderim yaptığımız il sayısını artıracağız” açıklamasını yapıyor.
Her yıl yüzde 35-40 oranında büyüyorlar. Budak, “Hem restoran hem de online tarafta büyüyoruz. İstanbul ve İzmir’de 14 şubemiz var. Nişantaşı şubemizde yemek yiyip seven bir Suudi Arabistanlı girişimciyle de Riyad’da üç restoran, bir üretim tesisi kurduk. Bu pazarda çok sevildik. Daha da büyümek istiyoruz. Ayrıca 2019’da Avrupa’ya açılma hedefimiz var. Hem Türkiye hem de yurtdışında büyümeyi sürdüreceğiz” diyor.
Sidar Budak, sadece restoranla ilgilenmiyor etin her aşamasına hakim. Hayvanlarını Güney Amerika’dan angus cinsinden seçtiğini belirtiyor ve ekliyor: “Steak ve ızgara türü için yerli ırklar uygun değil. En uygunu angus ırkı. Kars’ta yetiştiriyorum. Kesinlikle saman gibi hazır yemlerle beslemiyorum. Fabrikasyon hiçbir şey yok. Ya Kars’ta otluyorlar ya da Bolu’dan özel otlar getirerek besliyorum. Türkiye’de hayvan ırkı seçimi ve besleme konusunda yapılan çok hatalar var. Bu konuda çiftçilerin bilinçlendirilmesi lazım.”
‘Hayvan sayısı iyi yem pahalı’
Türkiye’deki hayvancılık ve tarım politikalarına da değinen Budak, “Her köylüye ücretsiz hayvan verilmesi çözüm değil. Hayvancılığın ayağa kalkması için önce tarımın ayağa kalkması gerekir. Yem çok pahalı. Çiftçi fabrika yemine tabii. Onun da fiyatı devamlı artıyor. Çiftçi bakıyor para kazanamıyor bırakıyor. Ortadoğu’ya çok rahat et satabiliriz. Ama Türkiye’ye uygun ırk hayvan getirilmesi lazım. Ayrıca hayvan yemi ucuzlatılmalı. Hayvan sayımızda bir sorun yok. Asıl sorun yemde” dedi.
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
