beylikdüzü escort bayanlar beylikdüzü escort beylikdüzü escort escort beylikdüzü beylikdüzü escort
Bugun...



Erdoğan bugün Çipras’ı ağırlıyor

Türkiye - Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’deki sismik aramalar, Ege sorunu, FETÖ’cülerin iade edilmemesi gibi konularda gergin bir süreç yaşanırken bugünkü görüşmede tüm bu konular masaya yatırılacak. Ayrıca Kıbrıs ve AB konuları da değerlendirilecek

facebook-paylas
Tarih: 05-02-2019 07:59

Erdoğan bugün Çipras’ı ağırlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı Beştepe’de ağırlayacak. Erdoğan, Çipras görüşmesinin ana çerçevesini Doğu Akdeniz’de enerji kaynakları için gerçekleşen sismik aramalarda yaşanan krizler ile Yunanistan’daki FETÖ varlığı oluşturacak. Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’deki sismik aramalar, Ege sorunu, FETÖ’cülerin iade edilmemesi konu başlıklarında gergin bir süreç yaşanıyor. Doğu Akdeniz’de geçtiğimiz aylarda enerji kaynaklarına ilişkin sismik aramalar sırasındaki engelleme krize yeni bir boyut kazandırdı.

FETÖ’cü akını

Kıbrıs sorunu ve AB sürecinin de değerlendirileceği görüşmede ana gündem maddelerinden birinin de Yunanistan’daki FETÖ varlığı olması bekleniyor. Yunanistan’a kaçan 3 binin üzerinde FETÖ’cü olduğu iddia edilirken 15 Temmuz darbe girişimine katılan askerlere de iltica hakkı verilmişti. İki ülke arasındaki mülteci trafiği konusu da görüşme masasında olan konu başlıklarından olacak. Görüşmede enerji alanında TAP ve TÜRKAKIM projeleri ile İstanbul-Selanik tren hattı, İzmir-Selanik gemi seferleri ve İpsala-Kipi gümrüğünün genişletilmesi gibi konu başlıklarındaki son durumlar da ele alınacak. Erdoğan, Çipras ile eylül ayında BM zirvesi için gittiği New York’ta görüşmüştü. Bu görüşmede de Yunanistan’daki FETÖ varlığı başta olmak üzere Kıbrıs sorunu ele alınmıştı.

‘Tarihi adımlar atmalıyız’

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, “Türk-Yunan ilişkilerinde tarihi adımların atılması için gerekli şartlar oluşturulmalı. Hem halklarımıza hem de bölgemize fayda sağlayacak bir ilişkiyi inşa etmemiz gerekli” dedi.

Türkiye ziyareti öncesi ’ya iki ülke ilişkilerini değerlendiren Çipras, enerji alanında Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) ve TürkAkım’ın uzatılmasına ilişkin görüşmeler gibi konularda iş birliğinin ilerlediğini, İstanbul-Selanik tren hattı, İzmir-Selanik gemi seferleri ve İpsala-Kipi gümrüğünün genişletilmesi gibi konular üzerinde çalışmaların da devam ettiğini söyledi.

2016’da darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayan ve ona açık olarak darbe girişimine karşı desteğini sunan ilk liderlerden biri olduğunu hatırlatan Çipras, bu dönemden sonra ilişkilerin kötüleştiğini ve “Ege üzerinde agresif Türk deniz ve havacılık faaliyetlerinin doruğa ulaşması sonucu tehlikeli hadiselerin meydana geldiğini” savundu. Çipras, “Türk askerlere ilişkin mesele ilişkilerimizde bir sorun haline geldi. İki Yunan askerin tutuklanması bu yükü daha da ağırlaştırdı. Bazı adımlar atıldı ve iki asker Yunanistan’a döndü. Aynı zamanda, biz de bir kaç ay önce Meriç’te kara sınırını geçen iki askeri Türkiye’ye geri gönderdik” dedi.

Karşılıklı saygı

Celal Bayar’ın 1952’deki ziyaretinden 65 yıl sonra Erdoğan’ın Aralık 2017’de Yunanistan’a yaptığı ziyareti hatırlatan

Çipras, “(Türkiye) Ziyaretimde Aralık 2017’de başladığımız zor ancak açık diyaloğu sürdürme şansını bulacağımıza ve kaldığımız yerden olumlu gündemimizi ilerleteceğimize inanıyorum. Türk-Yunan ilişkilerinde tarihi adımların atılması için gerekli şartlar oluşturulmalı. Karşılıklı saygı içinde, uluslararası hukuka dayalı hem halklarımıza hem de bölgemize fayda sağlayacak bir ilişkiyi inşa etmemiz gerekli” ifadelerini kullandı.

Çipras, Erdoğan’la ilişkisinin “çok zorlu anlar”dan geçse de birçok engeli aşmalarına yardımcı olduğunu kaydederek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilişkim saygı, samimiyet ve açık sözlülüğe dayanıyor. Bu, 21. yüzyılda ülkelerimizin sahip olması gereken, halklarımızın tarihiyle ve aralarında gelişen dostluğa uyumlu ilişkiyi inşa etmek için sürekli çabaya dayanıyor” diye konuştu.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik mesaj veren Çipras, mülteci sorununa da değindi. Türkiye’nin 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak büyük bir yükün altına girdiğine dikkati çeken Çipras, “Bu, uluslararası toplum tarafından görülmeli ve AB komşumuza destek için elinden gelen ne varsa yapmalı” diye konuştu. ATİNA

 




Kaynak: www.milliyet.com

Bu haber 234 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Terörsüz Türkiye Hedefi Doğrultusu Yürütülen Süreci Doğru Buluyor musunuz?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI