beylikdüzü escort bayanlar beylikdüzü escort beylikdüzü escort escort beylikdüzü beylikdüzü escort
Bugun...



'Rusya ve ABD, yaptırımların kaldırılması için liste hazırlıyor'

Rus lider Putin'in Afganistan özel temsilcisi Kabulov, "Taliban müzakerecilerine seyahat yasağının kaldırılmasına ilişkin ABD'deki meslektaşlarımızla çalışıyoruz.  Eğer Afgan uzlaşısını gerçekten güçlendirmek istiyorsak, bunu yapmanın zamanı geldi" dedi. Moskova, Afganistan'daki yabancı askerlerin çekilmesini istiyor.

facebook-paylas
Tarih: 02-03-2019 08:29

'Rusya ve ABD, yaptırımların kaldırılması için liste hazırlıyor'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in  Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Rusya ve ABD'nin, Taliban  müzakerecilerinin seyahat engelinin kaldırılmasına yönelik liste üzerinde  çalıştığını belirterek, "Eğer Afgan uzlaşısını gerçekten güçlendirmek istiyorsak,  bunu yapmanın zamanı geldi." dedi. 

Kabulov, Afganistan barış sürecindeki son gelişmelere ilişkin  muhabirine açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ile 22 Şubat'ta  Ankara'da yaptığı görüşmede, amaçlarının daha önce olduğu gibi Afganistan'daki  uzlaşıyla ilgili olduğunu belirten Kabulov, "Biz, ne Rusya'nın ne de Amerika'nın  Afganistan'a kendi çözümlerini dayatmayacağı konusunda hemfikiriz." dedi.

Kabulov görüşmede, Taliban müzakerecilerine yönelik seyahat muafiyeti  konusunun ele alındığını fakat Halilzad ile bu konuda yetkiye sahip olmadıkları  için yaptırımları uygulayan ve yaptırımlarla ilgili karar verme yetkisine sahip  Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin tüm üyeleriyle konuyu görüşmek  zorunda olduklarını belirtti. Kabulov, "ABD'deki meslektaşlarımızla bu konu  üzerinde çalışıyoruz. Cevabı merakla beklenen soru şu ki eğer Afgan uzlaşısını  gerçekten güçlendirmek istiyorsak, bunu yapmanın zamanı geldi." ifadesini  kullandı.

Yaptırımların kaldırılması noktasında temsilciler listesinin henüz  hazırlanmadığını dile getiren Kabulov, "New York'ta meslektaşlarımız liste  üzerinde çalışacak." bilgisini paylaştı. Öte yandan Kabulov, Taliban'ın diğer  taleplerine ilişkin, "Onlar, ABD temsilcisiyle gündemimizde değil." dedi.

Türkiye ve Rusya arasındaki etkileşimin, Afganistan'daki bu sürece  yapacağı katkıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kabulov, şu  değerlendirmelerde bulundu:

"Rusya ve Türkiye, Taliban ve diğer Afganlar arasında diyaloğun  kurulmasına birlikte katkı sağlayabilir. Tüm Afgan taraflarının böyle bir desteği  hissetmesi çok önemli. Türkiye, Moskova formatının üyesi değil fakat üyelerin  çoğunun, Afgan sorununa bölgesel yaklaşımların geliştirilmesi sürecinde  Türkiye'nin aktif rolünü memnuniyetle karşılayacağından eminim."

'Afganistan'da seçimlerin ertelenmemesi önemli'

Kabulov, Afganistan'daki seçimlerin barış sürecine etkisine ilişkin,  ülkede uzlaşı için hükümet ve Taliban arasında anlaşmaya ihtiyaç olduğunu dile  getirdi. Öte yandan Taliban'ın mevcut hükümeti tanımadığını vurgulayan Kabulov,  "Bu durumda, Taliban'ın görüşeceği hükümeti seçmeye ihtiyaç var. Afganistan  uzlaşısını gerçekten istiyorsak, seçimleri ertelememek, belirlenen sürede tutmak  oldukça önemli." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın, mevcut hükümeti, "Amerikalılar tarafından belirlenen kukla  hükümet" olarak gördüğü için tanımadığını belirten Kabulov, "Ancak Moskova'da  başlayan Afganlar arası görüşmeler sonucunda yeni bir ekip kurulacaksa, mevcut  hükümetin temsilcilerini de içerebilir. O zaman her şey yoluna girecek." şeklinde  konuştu.

Kabulov, Afganistan'da çözümün önündeki başlıca engellerin neler  olduğu sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Öncelikle, yabancı birliklerin geri çekilmesi konusunda hemfikir  olmalıyız. Daha sonra ülkenin kelimenin tam anlamıyla yeniden inşasında yer  alacak yeni Afgan liderliğinin yasal yollarla oluşumuna devam etmeliyiz. Yabancı  birliklerin çekilmesinden sonra Taliban ve diğer bütün Afganlar arasında ulusal  uzlaşıya varılması beklendiğinden, daha sonra savaş olmamalı."

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ile 22 Şubat'ta  Ankara'da bir araya gelen Kabulov, bir gün önce de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü  İbrahim Kalın tarafından kabul edilmişti. Görüşmede, Afganistan'daki son  gelişmelerin yanı sıra Türkiye'nin Afganistan barış sürecinde üstlendiği rol ve  ülkede yeniden istikrarın sağlanmasına verdiği katkılar değerlendirilmişti.

Afganistan'da barış görüşmeleri süreci

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet için büyük  tehdit unsuru Taliban örgütü, halen ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini  koruyor.

Bazı bölgeleri Taliban'ın kontrolündeki ülke, ciddi güvenlik sorunuyla  karşı karşıya bulunuyor.

Hükümetin geçen yıllarda defalarca Taliban ile barış görüşmelerine  başlamak için çaba sarf etmesi ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına rağmen  henüz sonuca ulaşılamadı.

Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde Afganistan yönetimi ile  Taliban arasındaki temasların, Katar'ın başkenti Doha'da, Haziran 2013'te  yapılması planlanıyordu ancak Taliban'ın ofise "Afganistan İslam Emirliği"  tablosunu ve sözde bayrağını asması üzerine Afgan hükümeti müzakerelerden  vazgeçmişti.

Ofis bir ay sonra kapanmış ve barış müzakereleri askıya alınmıştı.




Kaynak: www.milliyet.com

Bu haber 276 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Terörsüz Türkiye Hedefi Doğrultusu Yürütülen Süreci Doğru Buluyor musunuz?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI