|
Tweet |
İstanbul Yeni Havalimanı’nda İGA Bilişim şirketi faaliyete geçerken, Koç Topluluğu şirketi Koç Sistem bünyesinde ise Koç Digital kuruldu.
Koç’tan ileri teknoloji hamlesi
Koç Topluluğu şirketi KoçSistem, The Boston Consulting Group (BCG) ile iş birliği yaparak yeni bir teknoloji şirketi kurduğunu duyurdu. KoçDigital adıyla hayata geçen yeni şirket, ileri veri analitiği ve nesnelerin interneti konularında hizmet verecek.Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, kendi ihtiyaçlarından doğan ve dijital dönüşüm vizyonlarının bir parçası olan KoçDigital’in hem topluluğu hem de ülkeyi yeni dijital çağa hazırlamada önemli bir rol üstleneceğini kaydetti. Çakıroğlu, “Yeni şirketimiz KoçDigital’in önümüzdeki 5 yılda Türkiye ekonomisine 10 milyar TL seviyesinde ekonomik değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu hesaplıyoruz. Vizyonumuz Türkiye ile sınırlı değil. Sunacağımız hizmetleri Türkiye dışındaki coğrafyalara da taşıyarak, ülkemizin teknoloji ihracatına katkı sağlamayı hedefliyoruz. KoçDigital Akademi de, ileri analitik ve nesnelerin interneti başta olmak üzere teknoloji alanında nitelikli insan kaynağının yetişmesini sağlayacak” diye konuştu.
Değer yaratacak
Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı ve KoçDigital Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Haşimoğlu ise, yeni şirketin müşterilerinin hem KoçSistem hem de BCG ekiplerinin uzmanlığından faydalanacağını belirterek, “Bu sayede problemlerin teşhisi, çözümü ve uygulama aşamalarında çok önemli değer yaratacağımıza inanıyoruz” dedi.
Koç Sistem Genel Müdürü ve KoçDigital Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Akarca da, KoçDigital ve KoçDigital Akademi’yi kurarak küresel bilgi birikimi Türkiye’ye taşıdıklarını belirterek, “Önümüzdeki yıllarda ülkemizin bir teknoloji üssü olması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etmeye, işletmeleri geleceğin dijital dünyasına ve rekabet ortamına bugünden hazırlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
200 milyon euro’ya ‘tekno’ havalimanı
İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışı için geriye sayım devam ederken, bilgi teknolojileri altyapısı da gün yüzüne çıkıyor.
Havalimanının bilişim teknolojileri altyapısı ve yazılım hizmetlerini sağlamak için İGA Havalimanı İşletmesi tarafından İGA Bilişim şirketi kuruldu. Yeni havalimanının bilişim altyapısı için 200 milyon euro harcandığı açıklandı.
Havalimanı adeta bir teknoloji üssü olacak. Yolcuların SMS’le karşılanması, self check-in, self bag drop (bagajını kendin bırak), yüzden tanıma, her yerde dijital kiosk ve gösterge ekranları havalimanında görülecek yeni teknolojilerden bazıları.
Ar-Ge merkezi
İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, Yeni Havalimanı’nın teknolojik olarak pek çok ilki bünyesinde barındıracağını belirterek, “Yeni Havalimanı, Türkiye’nin teknolojik kalkınma sürecine de büyük bir ivme katacak. Tüm altyapı kurulumu ve tedariki için yerli ve milli kaynaklar kullanılacak. Hızlı geçiş sistemleri, ücretsiz internet, akıllı otopark sistemleri, yeni nesil sadakat yönetimi sistemleri, kayıp eşya yazılmı, apron kartı başvuru portalı gibi uygulamalar ilk defa kullanılmaya başlayacak” dedi.
Yeni Havalimanı’nın Ar-Ge merkezi olarak da konumlanacağını dile getiren Samsunlu, şunları söyledi: “İstanbul Yeni Havalimanı’nın bilişim altyapısından sorumlu olacak İGA Bilişim ile edindiğimiz bilgi birikimini yurtdışına da açacağız. Hedefimiz, İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki teknolojik deneyimi, Türkiye’nin büyüme hamlesiyle ülkemizde ve bölgede yapılacak diğer havalimanlarına aktarmak. Burada 200 milyon euro’dan fazla doğrudan bilişim yatırımı yapıldı. Eğer buradan bir teknoloji yaratma merkezi potansiyeli görürsek bunu yaparız.”
İlk ‘sanal’ kule olacak
İGA Bilişim Genel Müdürü Ersin İnankul, İstanbul Yeni Havalimanı’nın tasarım, kurulum, entegrasyon ve devreye alma işlemlerini gerçekleştirdiklerini anımsattı. İnankul, “Mobil uygulamalardan güvenlik sistemlerine, mesaj platformundan, karar verme sistemine kadar birçok yazılımı hayata geçirdik. Dünyanın ilk havalimanı veri merkezi, ülkemizin ilk sanal kule uygulaması ile yerli robot, insansız yolcu taşıma araçları gibi güncel teknolojik sistemler üzerinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
